HTML

Határtalanul! mérföldkövek VI.

2013.11.28. 12:03 nyekisuli

Határtalanul! – nemzeti összetartozás témanap: 2013. november 27. szerda

Különleges volt a mai nap a felső tagozat számára, ugyanis nem hagyományos tanítási órákon vettünk részt, hanem egy témanap keretében ismerkedtünk meg a külhoni magyarság életével.

Az egyik órában dokumentumfilmekkel elevenítettük fel a honfoglalás eseményeit. Majd a katolikus és a református egyház képviselői tartottak előadást Trianon következményeiről és a kárpátaljai egyház életéről. Ezután – karácsony közeledtével – megismerkedtünk az adventi szokásokkal, hagyományokkal. Miután pedig mindenkinek bemutattuk a kárpátaljai kiránduláson készült fényképeket és elmeséltük élményeinket, közösen megtanultuk az Egy vérből valók vagyunk című dalt.

hat61.jpg

hat62.jpg

hat63.jpg

hat64.jpg

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek V.

2013.11.28. 11:59 nyekisuli

Bemutató előadás: 2013. november 19. kedd

Úgy gondoltuk, hogy élményeinket szívesen megosztanánk másokkal is, ezért a hatodik évfolyamnak tartottunk egy kedvcsináló élménybeszámolót. Elmeséltük nekik, merre játunk a négynapos kárpátaljai kirándulásunk alatt: milyen érdekességeket láttunk nappal és milyen izgalmasan teltek az esték. S persze mindent fényképpel és videóval is szemléltettünk.

ot1.jpg

ot2.jpg

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek IV.

2013.11.28. 11:56 nyekisuli

Értékelő óra: 2013. november 13. szerda

A Kárpátaljáról való hazatérésünk utáni héten ismét egy teremben gyűlt össze a két hetedikes évfolyam, hogy közösen értékeljük kirándulásunkat. Fényképek segítségével újra felidéztük a helyeket, amerre játunk, s felelevenítettük az utazás minden egyes részletét. Végül pedig megnéztük az egyik osztálytársunk által a kirándulásról készített videót.

negy11.jpg

negy12.jpg

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek III. - 4. nap

2013.11.25. 08:47 nyekisuli

4. nap: 2013. november 07. csütörtök

            Kirándulásunk utolsó napjára ébredtünk, s a reggelt csomagjaink összepakolásával kezdtük. Majd reggeli után a kollégium melletti református templomban részt vettünk egy istentiszteleten.

            Innen a testvériskolánkhoz mentünk, ahol a beregszászi gyerekeknek átadtuk az otthonról hozott ajándékainkat és barátságoklevelünket. Búcsúzás előtt koszorút helyeztünk el Kossuth Lajos szobránál és közösen elénekeltünk egy Kossuth-nótát.

Untitled1_2.jpg

            Ezután Beregszász belvárosának felfedezésére indultunk. Megtekintettük a főiskola felújított épületét és a Beregvidéki Múzeumnak helyt adó Bethlen-kastélyban megismerkedtünk Beregszász városának történelmével. A múzeumban mindenkinek a gyufaszálakból kirakott templommakettek tetszettek a legjobban.

Untitled2_3.jpgUntitled3_3.jpg

            Ebéd után bepakoltuk csomagjainkat a buszba, és útnak indultunk Magyarország felé. A határon való átkelés most hosszabb ideig tartott, hiszen alaposan átvizsgálták a buszunkat.

Untitled4_3.jpg

            De végül az esti órákban szerencsésen s rengeteg új élménnyel gazdagodva érkeztünk meg Nyékládházára. 

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek III. - 3. nap

2013.11.25. 08:40 nyekisuli

3. nap: 2013. november 06. szerda

            A harmadik nap a beregszászi testvériskolából két tanár úr kíséretében tíz diák is velünk tartott a kirándulásra, s velük együtt oldottuk meg a napi feladatokat.  Először a munkácsi várba látogattunk el, ahol idegenvezetőnktől nagyon sok mindent megtudtunk a Zrínyi Ilona által védett vár történetéről és II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról. A vártúra során feladatunk volt a vártérkép elkészítése.

 

            Munkács után Szolyvára utaztunk, ahol megemlékeztünk a szovjetek által a „málenykij robotra” elhurcolt áldozatokról, s elhelyeztük koszorúnkat.

Untitled3_2.jpg

            Innen a Vereckei-szoros felé indultunk, s utunk során többször áthaladtunk a sebes Latorca folyón. A hosszú szerpentinen sikeresen felértünk a Vereckei-hágón található emlékműhöz, ahonnan az a gyönyörű panoráma tárult elénk, amit az őseink is láttak, mikor birtokba vették a Kárpát-medencét. J

             A hágóról lefelé tartva – a hely szellemének megfelelően – magyarok bejöveteléről szóló dokumentumfilmet néztünk meg.

Untitled4_2.jpgUntitled5_2.jpg

            Következő állomásunk a beregszentmiklósi várkastély volt, ahova már sötétedéskor érkeztünk meg. Ez azért volt izgalmas, mert a kastélyban gyertyával világítottak. Ráadásul kipróbálhattuk a szűk titkos folyosót is, melynek bejáratánál helyi idegenvezetőnk figyelmeztetett, hogy illedelmesen köszönjünk, ha valakivel találkozunk odabenn. :) Megkönnyebbülésére annyian jöttünk ki a folyosó végén, ahányan bementünk, eggyel sem többen. :)

Untitled6_2.jpg

            A hosszú út után nagyon jól esett a finom vacsora, s szükségünk is volt energiára, hiszen az esti feladat része volt csapatonként az úti napló, egy társasjáték és egy képregény készítése.

Untitled7_2.jpgUntitled8_1.jpgUntitled9_1.jpg

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek III. - 2. nap

2013.11.25. 08:26 nyekisuli

2. nap: 2013. november 05. kedd

            Reggel nehezen ment az ébredés, de a finom reggeli után új erőre kaptunk. A délelőttöt a beregszászi magyar nyelvű testvériskolánkban töltöttük, ami szintén Kossuth Lajos nevét viseli, akárcsak a mienk. Megérkezésünk után először körbevezettek minket az iskola épületében, majd csoportokra oszlottunk és beültünk a beregszászi gyerekek közé különböző tanítási órákra.

            Az órák után a beregszászi diákok egy kedves műsorral köszöntöttek minket, s mi is bemutattuk nekik településünket és iskolánkat.

Untitled2_1.jpg

            Majd a tornateremben egy játékos sorversenyen mértük össze ügyességünket a testvériskola diákjaival.

Untitled3_1.jpg

            Délben megebédeltünk a kollégium melletti ebédlőben és újra buszra szálltunk, hogy Nagyszőlősre utazzunk. Itt megemlékeztünk Bartók Béla munkásságáról, majd a Perényi-kastély kertjében sok érdekes mondát mesélt idegenvezetőnk, Géza bácsi a Perényi-családról.

Untitled4_1.jpg

            Következő úti célunk a Tiszaújlak határában található turulos emlékmű volt, ahol megemlékeztünk a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájáról, s elhelyeztük koszorúnkat.

Untitled5_1.jpg

            Sötétedés előtt Csetfalvára utaztunk, ahol egy szép kazettás menyezettel rendelkező református templomba látogattunk. A településre épp akkor érkeztünk meg, mikor a csorda hazafelé tartott. :)

Untitled6_1.jpg

            Innen visszaindultunk a kollégiumba, de még vacsora előtt volt lehetőségünk egy kis vásárlásra is. Szállásunkon mindannyian összegyűltünk a legnagyobb szobában, a lányokéban és István bácsi irányításával arról beszélgettünk, mit is jelent magyarnak lenni.

Untitled7_1.jpg

            Majd minden csapat megírta a mai nap élménybeszámolóját.

Untitled8.jpg

 

Szólj hozzá!

Határtalanul! mérföldkövek III. - 1. nap

2013.11.25. 08:22 nyekisuli

Határtalanul! mérföldkövek III.

HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás Kárpátalján 

1. nap: 2013. november 04. hétfő

            Izgatottan vártuk az indulás napját. Az őszi szünetben másra se tudtunk gondolni, csak az előttünk álló négynapos kirándulásra. J Végre elérkezett a várva várt nap és reggel fél hatkor megpakolt bőröndjeinkkel gyülekeztünk az iskola parkolójában. Miután bepakoltuk a buszba csomagjainkat és a beregszászi gyerekeknek szánt ajándékainkat, elindultunk.

            Tíz óra körül már meg is érkeztünk a magyar-ukrán határhoz. Szerencsére nem kellett sokat várakoznunk, hamar továbbengedtek minket. Azonban a várakozás perceiben sem unatkoztunk. Alaposan megvizsgáltuk, mi minden található az útlevelünkön, és kialakítottuk a csapatokat.

 

Untitled.jpg

 

            Első úti célunk Kárpátalján Ungvár volt. Itt először idegenvezetőnk irányításával megtekintettünk egy szépen díszített ortodox székesegyházat.

Untitled1.jpg

            Majd az ungvári vár felé vettük az irányt, ahol megismerkedtünk a vár történetével.

Untitled2.jpg

            Ezután a szabadtéri múzeumban, a skanzenben tanulmányoztuk a kárpátaljai népek építkezési stílusát. Megdöbbentünk, hogy milyen kicsi volt az iskola épülete – szemben a kocsmáéval. J Feladatként kaptuk, hogy fényképezzük le az előre kiosztott épületeket, hogy majd este a szálláson a fénykép segítségével rajzokat készíthessünk.

Untitled3.jpg

            Délután a munkácsi várhoz utaztunk, ahol azonban egy filmforgatás miatt a várkapunál beljebb nem jutottunk. Így ezt a programunkat szerdára halasztottuk.

            A „sikertelen várbevétel” után lesétáltunk a várhegyről és elindultunk felfedezni Munkács belvárosát. Megismerkedtünk a Fejér-ház történetével, megtekintettük a Munkácsy-emlékkiállítást, valamint bekukkantottunk a művészeti iskolások rajzórájára is. Itt is kaptunk egy újabb feladatot: minél több melléknevet kellett gyűjtenünk az épület leírására.

 

Untitled4.jpg

Untitled5.jpg

            A hosszú nap után megérkeztünk a szállásunkra, a Kálvin János Református Kollégiumba. Elfoglaltuk szobáinkat, s indultunk vacsorázni. Vacsora után idegenvezetőnk felhívta a figyelmünket arra, hogy takarodóig még csapatonként el kell készítenünk a skanzenben látott épületekről a rajzokat, illetve meg kell írnunk a melléknevek felhasználásával a leíró fogalmazást és a mai napról szóló bejegyzésünket az úti naplóhoz. Így senki sem unatkozott, a csapatokon belül mindenkinek volt feladata. :)

Untitled6.jpgUntitled7.jpg

            De a sok feladat után sem fáradtunk el annyira, hogy ne ijesztgettük volna egymást éjszaka mindenféle rémtörténetekkel. :)

Szólj hozzá!

Határtalanul! 2013/2014. szeptember

2013.10.24. 21:09 nyekisuli

Határtalanul! 2013/2014.

Sikeres pályázat

A Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola az idén is sikerrel pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Határtalanul! programra. Ennek keretében a 7. évfolyamos diákok november 4. és 7. között négynapos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt Ukrajnában. Az elnyert támogatás összege 1 380 900 Ft, gyerekenként 28 700 Ft.

Szólj hozzá!

Határtalanul! 2013/2014. október

2013.10.24. 21:09 nyekisuli

Határtalanul! mérföldkövek

I. előkészítő órák

2013. október 16. szerda 1-3. óra

  1. óra: történelemP1110674.JPG
  2. óra: földrajzP1110678.JPG
  3. óra: irodalomP1110676.JPGP1110672.JPG

Különleges volt a szerdai tanítási nap, hiszen az első három órát együtt töltötte az egész hetedik évfolyam – épphogy csak befértünk az előadói terembe. Mindhárom óra a Határtalanul program keretében elnyert tanulmányi kiránduláshoz kapcsolódott.

Történelemórával kezdtünk, Tóth Balázs tanár úr megismertetett minket II. Rákóczi Ferenc életével és korával, valamint sokat megtudtunk édesanyja, Zrínyi Ilona küzdelmes életéről is.

A második órán, földrajzon Nagyné Cselle Gyöngyi tanárnővel térképek és diaképek segítségével barangoltuk be úti célunk, Ukrajna csodálatos tájait.

A harmadik óra irodalom volt Zámborszky tanárnővel, Éva nénivel. Az óra a kuruc költészetről szólt, de bepillanthattunk abba is, miről írt Mikes Kelemen a híres rodostói leveleiben, valamint nagyot nevettünk a huszti beteglátogatók érdekes várfoglalásán. 

Végül Varga Anita tanárnő ismertette a közelgő utazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat.

Határtalanul! mérföldkövek II.
Fakultatív előkészítő tevékenység

2013. október 17 csütörtök 14:00

Csütörtök délután az Ukrajnába utazó 7. évfolyam buszra szállt és ellátogatott a szomszéd településen, Ónodon található várba.
Mivel kirándulásunk témája a Rákóczi-szabadságharc, ezért a várlátogatás alkalmával kiselőadások formájában felelevenítettük, hogy a szabadságharc idején itt mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását.
Majd „bevettük” a várat: felfedeztük minden egyes zegzugát. Lementünk az egykor élelmiszerek tárolására alkalmas pincébe is, ahol a félelmetes sötétségben mindenféle csontot is találtunk. Ezután felmentünk a toronyba, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk, hiszen a Sajó közvetlenül a vár mellett folyt.
A romok közt sok vidám pillanatot töltöttünk el, s a vár felidézte bennünk Rákóczi emlékét. Bár a délután végére elfáradtunk a „várfoglalásban”, a hazafelé vezető úton a buszon éneklés közben minden fáradtságunk elszállt. Így ez is egy igazán élménydús nap volt!


P1110685.JPG

P1110680.JPGP1110684.JPGP1110693.JPGP1110691.JPGP1110692.JPGP1110691.JPGP1110701.JPGOnod 003_1.jpgOnod 002_1.jpg

Szólj hozzá!

Üdvözlünk a blog.hu-n!

2012.12.18. 12:21 nyekisuli

Vivát Selmec!

 

Első nap

 

5 óra 40 perckor gyülekeztünk az iskola előtt, ahonnan 6 óra után nem sokkal el is indultunk Szlovákia irányába.

busz.jpg

A buszon az idegenvezető, Judit elmondta a napi programot, de az izgatottságtól szinte senki sem jegyezte meg.

A határhoz nagyon hamar odaértünk hisz közel vagyunk hozzá. Jó néhányan közülünk most lépték át először az országhatárt. Az első látnivaló Zólyom vára volt, ahol Balassi Bálint született, de ezt csak a buszból néztük meg. Az első megállónk Selmecbánya volt, ahol megtekintettük az Óvárat, sok érdekes történetet hallottunk, majd ellátogattunk a Bányászati és Régészeti Múzeumba. A főtéren áthaladva a Líceum előtt elszavaltuk Petőfi egy versét és megkoszorúztuk az emléktábláját.

Irány Körmöcbánya! Itt megtekintettük az 1823-tól működő pénzverdét és tartottunk egy rövidebb főúri tanácskozást, ahol kihirdettük a forint bevezetését. A múzeum alatt lementünk a bányába, megnéztük milyen nehéz munka árán került felszínre az arany. A főtéren álló szobor megcsodálása után tovább indultunk Besztercebányára. Itt először a főtéren álló szentháromság szobrot néztük meg, ami ugyanolyan volt, mint az előző két városban. A buszparkoló mellet az egykori csehszlovák hadsereg járművei ejtettek minek rabul, vidáman ugrándoztunk rajtuk.

tank.jpg

Fáradtan érkeztünk meg Kokava Líneára, szálláshelyünkre, ahol nagyon finom

vacsorával vártak minket. A szállás nagyon tetszett nekünk hisz egyedül voltunk és még biliárdozni is lehetett.

haz.jpg

 

Második nap

 

Első utunk Ótátrafüredre vitt minket, ahol városnézés közben csodálatos századfordulós hangulatú házakat láttunk.

Utána panorámautazásban volt részünk a Felvidék hegyei között a Szepességben.

hegy.jpg

Lőcsén megnéztük a városházát, a harangtornyot és a gótikus stílusban épült Szent Jakab templomot.

kastely.jpg

Itt született, dolgozott Lőcsei Pál mester- faszobrász, szárnyas oltárfaragó.

A régi városháza a 15. században épült gótikus stílusban, 1550-ben leégett, 1615-ben mai árkádos formájában építették át. Ma a Szepesi Múzeum működik benne. Harangtornya 1651-ben épült.

Szent Jakab-templom az egykori Magyarország egyik legszebb temploma. 1245-ben román stílusban kezdték építeni. Közel 100 évig épült, és közben fokozatosan gótikus stílusú álbazilikális elrendezésűvé építették át. Oltárai a középkori faszobrászat legszebb alkotásai közé tartoznak. Főoltára Lőcsei Pál mester alkotása.

Délután a szepesi várhoz vitt utunk, amely a középkori Magyarország legnagyobb vára volt. Ezt a várrom-együttest több, a történelemből ismert személy birtokolta. UNESCO világörökség listáján szerepel. A sziklát, amelyen épült, már az i. e. 5. évezred óta lakták a kelták. A vár legrégibb része a 11-12. században épített kör alakú lakótorony és a sziklába vájt téglalap alakú ciszterna és védőfal

var.jpg

Este visszatértünk a szállásunkra ahol a vacsora utáni időt közös énekléssel és táncolással töltöttük, majd az utazási iroda által beszervezett segítőkkel együtt egy népdalt tanultunk meg, és előadtuk a bányász himnuszt.

 nepek.jpg

 

 Harmadik nap 

 

Az időjárás kellemes volt , nem kerülgetett bennünket az eső. Első úti célunk Rimaszombatra vezetett . Az út körülbelül másfél órás volt a szállásunktól .
Kezdetben a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolát szemléltük meg . Az iskola bejáratánál már ott időzött az igazgatóhelyettes asszony , aki elmesélte az iskola múltját és jelenét. Körbe kalauzolt minket a tanintézményben , bemutatta a tantermeket , nebulókat . Ezt követően a megbeszélt foci mérkőzés kezdődött el, az iskola udvarán.

sport.jpg

Feszes összecsapás volt. De mégis a mi csapatunk győzedelmeskedett. Megviselten , de tovább lépegettünk az iskolától nem messze lévő Tompa Mihály szobrához . Az emlékműt megkoszorúztuk és Tompa Mihály egyik költeményét szavaltuk el.

sor.jpg

Így töltöttük el a délelőttünket . Emlékezeteim szerint soron lévő állomásunk Betlér volt. A község északi végén áll az Andrássyak kastélya, amely a 17 század végén kastélynak épült, itt lakott az Andrássy család, miután Krasznahorka várát elhagyta. A kastélyt 1880-ban korszerűsítették eklektikus stílusban, teljes régi berendezése megmaradt. Híres vadásztrófea-gyűjteménye és 1793-ban Andrássy Lipót által alapított barokk könyvtára van. A kastélyt gyönyörű díszpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel. A várpalota bejáratánál ajándéktárgyak , emléktárgyakat lehetett beszerezni.

varnepek.jpg

Soron lévő állomásunk Kassa volt. Kassa , Szlovákia második legnagyobb városa a Hernád-partján fekszik a magyar határtól mindössze 16 km távolságban. Katolikus és evangélikus püspöki székhely; műemlékeivel, múzeumaival. Mi elsősorban a Szent Erzsébet főszékesegyházat tekintettük meg. Szemrevételeztük az altemplomot is. II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársainak 1906. október 29-én hazahozott hamvait a dóm altemplomában helyezték el. Az altemplom lejárata a templom északi oldalán található, szűk lépcső vezet le. A lépcsővel szemben három szarkofág: a középső II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Rákóczi József bronzkoporsóját rejti.
Kassa volt az utolsó állomásunk , napirendünk ezzel bezárult. Ismét buszra szálltunk s haza felé vettük az irányt.

Szólj hozzá!